Optische brillen

Unifocale bril

Unifocale glazen: glazen voor ver of nabij. Deze worden gebruikt voor het verbeteren van bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of astigmatisme.

Zolang de natuurlijke ooglens in staat is om zelf voldoende te focussen, zijn unifocale glazen geschikt voor gebruik op alle afstanden.

Een leesbril voor het verbeteren van ouderdomsverziendheid (presbyopie) is enkel geschikt voor gebruik op leesafstand. Hij wordt voorgeschreven voor mensen waarbij de natuurlijke ooglens niet langer in staat is om op normale leesafstand te focussen. Dit fenomeen treedt doorgaans op na de leeftijd van 40 jaar en is het gevolg van een natuurlijk verouderingsproces.

Computerbril

Computerglazen of zogenaamde indoorglazen zijn geschikt voor lezen en beeldscherm. Een traditionele unifocale leesbril wordt meestal gemeten voor een focusafstand van +/- 40 cm. Bepaalde beroepen vereisen echter vaak een iets ruimere focusafstand. Een computerscherm staat doorgaans verder dan 40cm. Iemand die baliewerk doet, vindt het vervelend steeds over de bril te moeten kijken als hij met mensen praat.

Indoorglazen zijn per definitie leesglazen met een uitbreiding op iets grotere afstand. Afhankelijk van de afstand waarop je wil kunnen werken, worden deze glazen gemaakt in drie verschillende opties:

  • Focus op lezen, ondersteuning voor computerschermafstand.
  • Focus op computerafstand, ook lezen gaat vlot.
  • Het zicht is scherp op leesafstand, computerafstand en tot maximum vier meter ver.

In het laatste geval kan de bril probleemloos binnenskamers worden gebruikt en zit er een vloeiende overgang tussen het leesdeel onderaan en de correctie bovenaan in het glas. Dit soort glas is evenwel niet geschikt voor bijvoorbeeld autorijden.

Bovendien biedt een bril voor computer ruime comfortzones op de verschillende afstanden: een breed leesgedeelte en een brede zone voor beeldscherm. Vaak wordt een bril voor computer uitgerust met filter voor blauw licht.

Harding en ontspiegeling van brilglazen

Geharde glazen: om lang van je glazen te kunnen genieten, verdienen deze goed behandeld te worden. Je moet er natuurlijk zelf zorg voor dragen, maar de fabrikant helpt je daar graag bij.

Een goede hardingslaag beschermt het glas tegen al te makkelijk krassen.

Een goede ontspiegeling haalt bovendien hinderlijke weerkaatsing van lichtbronnen en (bewegende) voorwerpen uit binnen- en buitenoppervlak van het glas. Dat maakt kijken naar een computerscherm of autorijden in het duister een stuk aangenamer. Bovendien voorzien bepaalde ontspiegelingslagen in bescherming tegen UV-reflectie op het glasoppervlak.

Bril met blauwlichtfilter.

Beeldschermen zijn een bron van blauw licht, dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Wie dus vaak nog laat op laptop, PC of smartphone werkt, heeft baat bij een ontspiegeling die het blauwe licht filtert.

Multifocale bril

Multifocale glazen: glazen voor ver, tussenzicht en nabij. Deze glazen zijn de oplossing voor mensen die een andere correctie nodig hebben voor lezen en veraf. Met een multifocaal bril kan je lezen, beeldschermwerk doen en autorijden. Meestal beginnen mensen hiermee vanaf de leeftijd van 40 jaar. Vaak worden multifocale glazen ook toegepast bij kinderen of jongvolwassenen met afakie (zonder kristallens) of met een implantlens, bijvoorbeeld na een ingreep voor aangeboren cataract.

Multifocale glazen zijn geschikt voor gebruik op alle afstanden. Je kan weer alles met één bril!

Multifocale brillenglazen bestaan in soorten van uiteenlopende kwaliteit. Daardoor variëren ze sterk in prijs en in draagcomfort. De nieuwere glasontwerpen bieden bredere kijkcomfortzones en gewenning is meestal makkelijker. Voor maximaal comfort kies je best de soort multifocale glazen die aan je dagelijkse gebruikseisen voldoet.

Multifocale glazen bestaan met cylinder, als meekleurende glazen en met een vaste tint voor een multifocale zonnebril.

Een multifocale bril afstellen is millimeterwerk; laat het over aan specialisten!

Bifocale glazen

Bifocale glazen zijn glazen voor ver en nabij. Deze worden herkend aan het zichtbare leessegment, ‘het venstertje’ in het glas. Het is letterlijk een dubbelzicht glas, waarbij het bovenste deel de afwijking voor ver verbetert, het leesvakje onderaan corrigeert de afwijking voor nabij. Een bifocaal bril kan een oplossing zijn voor mensen die aan een multifocale bril niet kunnen wennen. Een nadeel van een bifocale bril is dat hij op tussenafstand, op computerafstand, geen scherp beeld geeft.

Meekleurende glazen

Mensen die lichtgevoelig zijn, hebben meestal baat bij brilglazen die intens licht filteren.

Colormatic, Transitions of Sensity: deze glazen zijn helder binnenshuis, maar worden donker in open lucht, afhankelijk van de lichtintensiteit.

X-tractive: deze glazen zijn licht getint in helderste toestand, maar reageren snel op intens licht, zowel binnenskamers als in open lucht. Ze kleuren zelfs licht mee in de wagen.

Drivewear

Drivewear: glazen om autorijden gemakkelijker te maken. Drivewear glazen verhogen contrast en zijn gepolariseerd. Deze glazen starten met een 50% basiskleur en worden donkerder, afhankelijk van de lichtintensiteit. Deze glazen verkleuren zelfs in de wagen, en kunnen concurreren met volwaardige zonneglazen.

OPENINGSUREN

MA-VRIJ: doorlopend van 9u30 tot 14u30 
Zaterdag en andere momenten op afspraak
Zon-& feestdagen gesloten

Volg ons op Facebook